SPARROWS

★★★★★☆

Den islandske instruktør Rúnar Rúnarsson levede med spillefilmen "Volcano" kun delvist op til de forventninger, som hans prisbelønnede kortfilm skabte. Så meget desto mere grund er der til at glæde sig over den nye film, der rummer et tiltrængt ungt perspektiv på situationen i Island lige nu.

Kordrengen Ari må forlade sit byliv, da hans mor flytter sammen med en ny mand, og i stedet indstille sig på et liv i udkants-island sammen med sin alkoholiserede far. Det lyder i grunden ikke særligt morsomt, men også Rúnar Rúnarsson er eksponent for den særlige islandske humor, der gør at vi her i den danske sensommer har flere premiere på islandske film end danske. Lidt af et bedrift, men bestemt ikke ufortjent.

Atli Oskar Fjalarsson er et fund til hovedrollen med den helt rigtige nørdede sårbarhed, men samtidig også med en voksende aggressivitet, der i stadig højere grad rettes mod faderen. Hans spiller på een gang elskelig og frastødende af Ingvar Eggert Sigurðsson, en af Islands mest berømmede filmskuespillere, og netop den blanding gør, at vi forstår den unge Arlis frustrationer på det personlige plan.

Arlis første erotiske erfaringer hører nu heller ikke til de forventelige, men vi mærker samtidig, hvordan drengen vokser til at blive en ung mand i løbet af filmen. Også birollekaraktererne bidrager væsenligt til at gøre SPARROWS til en fin og finurlig filmoplevelse med mere end et strejf af hverdagspoesi.