MONSIEUR CHOCOLAT

★★★★☆☆

Det franske komediedrama MONSIEUR CHOCOLAT byder på et velkomment gensyn med Omar Sy, der lagde en hel verden for sine fødder med sin César-belønnede indsats i "De urørlige". Denne gang forener han atter latter med alvor som klovnen Chocolat, der nåede at indskrive sig i cirkushistorien, inden sin al for tidlige død.

Chocolat formår at hæve sig over sin slavebaggrund, han bliver filmet af de berømmede Lumière-brødre og når sågar at spille William Shakespeares "Othello", inden en omfattende spillegæld varsler personlig derut.

Omar Sy virker sympatisk i titelrollen, og James Thierrée gør mindst ligeså stort indtryk som hans ven og makker, der først for sent indser, at også han har misbrugt Chocolat.

Vi forkæles ligeledes med en perlerække af fine birolle-præstationer – blandt dem Noemie Lvovsky som forbitret cirkusdirektrice og Dardenne-skuespilleren Olivier Gourmet som chefen for det mere mondæne cirkus i Paris.

Instruktøren Roschdy Zem er da også selv en anerkendt skuespiller, og delte skuespiller-prisen i Cannes med sine kolleger i den Oscar-nominerede "Ærens dage". Som instruktør viste han bla. talent med det medrivende retsalsdramaet "Omar m’a tuer", men hvad der især imponererer denne gang, er detaljerigdommen i periodeskildringen samt det uhyre overbevisende cirkusmiljø og de lækre kostumer. MONSIEUR CHOCOLAT bliver dermed ganske vellykket omend lidt lang kulturhistorisk rejse, der samtidig fortæller en interessant historie om en ukendt banebrydende cirkusartist.