IXCANUL – VULKANEN

★★★★★☆

Den bemærkelsesværdige film IXCANUL -VULKANEN bygger på en sand historie, og var Guatemalas første officielle kandidat til en Oscar-nominering i kategorien bedste udenlandske film. Så vidt kom det dog ikke, men IXCANUL – VULKANEN fortjener ikke desto mindre opmærksomhed, da den fortæller en væsentlig historie om livsvilkårene for pigen Maria i en verden præget af overtro og undertrykkelse.

Marias forestående ægteskab er planlagt, men hun er forelsket i en anden. Hendes skæbne viser sig dog at være besejlet – med uoverstigelige konsekvensker ikke blot for hende selv, men for hendes familie.

IXCANUL betyder vulkan, og skal ikke kun forstås symbolsk, men udspiller sig rent faktisk i og omkring en vulkan, der til hver en tid kan komme i udbrud.

Det er en gruopvækkende beretning, som instruktøren Jayro Bustamente formidler i stærke velkomponerede billeder, der indfanger både styrken og rådvildheden hos disse arme mennesker. For myten om, at enhver er sin egen lykkesmed bliver i den grad skudt i sænk af denne film. Bustamente udviser samtidig forståelse for den uvidenhed, der har gode kår i en ressourcesvag familie, som verden tilsyneladende har glemt.

Men han lader os selv drage konklusionerne af det vi ser, og det er måske filmens fineste kvalitet. Den sociale anklage er ikke til at tage fejl af, og sidder i kroppen længe efter, at man – rystet – har forladt biografen.