DEN LILLE PIGE OG PROFETEN

★★★★★☆

En af filmsæsonens mest betagende animationsfilm hedder DEN LILLE PIGE OG PROFETEN og udspiller sig i den arabiske verden. Man skal dog ikke forvente pjank og pjat a la "Aladdin", men en farveskøn æstisk delikat filmoplevelse af de sjældne.

Det kan vel være at filmens filosofiske lag vil gå hen over hovedet på de fleste teenagere, men det bør ikke afholde de ældre fra at invitere dem med. For filmens lyriske sindelag vil også påvirke de mindste.

Gabriel Yared har begået en poetisk musikside, der ligger forfriskende langt fra de Disney-lyde, vi er vant til. De danske sangere Frederik Vedersø og Hannah Schneider formidler desuden deres sange flot.

Blandt skuespillerne glæder man sig over Sofie Gråbøl, der rollen som den lille piges moder liv og sjæl.

Søren Sætter-Lassen og navnlig Lars Mikkelsen (som den flotte Mustafa) lyder derimod lidt for meget som Søren Sætter-Lassen og Lars Mikkelsen til, at vi for alvor tror på, at de lægger stemme til andre.

Filmen har henved 10 instruktører, anført af Roger Allers ("Løvernes konge"). Man fornemmer heldigvis en kollektiv ånd bag filmen og en ægte vilje til at løfte det litterære forlæg – Kahlil Gibrans berømmede hovedværk "The Prophet". Om det er lykkedes, bør den enkelte gøre op med sig selv – i biografen.