SCENER FRA ET ÆGTESKAB

★★★★☆☆

Ingmar Bergmans SCENER FRA ET ÆGTESKAB lagde i 70erne gaderne øde, da den kørte som TV-serie herhjemme. Her blev der talt lige ud af posen om problemerne, og såvel Liv Ullmanns som Erland Josephson blev folkeeje.

Diverse sceneversioner har ikke blegnet mindet om originalen, og også Det Kongelige Teater har fået den gode ide at kaste sig over denne rige tekst. Man har dog valgt at lade manden og kvinden bytte replikker, for derved at undersøge om kønsrollerne har ændret sig. Og det har de da – heldigvis.

Men samtidig må man erkende, at det ikke sådan lige lader sig gøre at bytte køn i en tekst. Replikkerne omkring det kommende barn lyder i al fald lettere bizarre, når det pludselig er en gravid kvinde, der siger dem, og at hun er utro med et menneske af samme køn er end ikke op at vende, hvilket forekommer besynderligt – også i vor tid.

To af landets bedste spillere, Sofie Gråbøl og Morten Kirkskov, forvalter de mange ord med usvigelig sikkerhed på Skuespilhusets største scene. Kirkskov overbetoner nok morskaben i første del en smule, for denne mandsling fremstår i al fald lige lovlig sølle til kunne tages helt alvorligt. Sofie Gråbøl – kors hvor har vi savnet hende på scenen – finder derimod en noget nær perfekt balance mellem sjov og alvor forestillingen igennem. Men større smerte vil gavne forestilling som helhed, og givet også komme frem, hvis man havde valgt en opsætning frem for en reading.

Næsten to en halv time bliver nok også lige i overkanten til en reading, selvom det sjældent er set mere professionelt udført end her. En egentlig opsætning må dog klart være en fordel, da det ville give skuespillerne en større fysisk frihed til at spille ud.