BLANDT MÆND OG FÅR

★★★★☆☆

Grimur Håkonarsons Cannes-belønnede BLANDT MÆND OG FÅR føjer sig fornemt til det lille islandske filmboom, vi oplever i øjeblikket. OM HESTE OG MÆND blev også en velfortjent succes i Danmark, og snart kan vi også nyde Dagur Káris "Fusi" ("Virgin Mountain"), der vandt Nordisk Råds pris.

Som titlen antyder, virker BLANDT MÆND OG FÅR åndeligt beslægtet med OM MÆND OG HESTE, der nok var mere umiddelbart morsom, men også med episodisk i sin form.

Island er heller ikke større end flere af de samme skuespillere medvirker, og som dansker glæder man sig især over gensynet med danske Charlotte Bøving som filmens eneste kvindelige skuespillere. Bøvings flotte danske teaterkarriere fik et trist afbræk, da hun flyttede til Island, hvor hun så til gengæld har fået en række glimrende filmroller, hvad der aldrig blev hende forundt i Danmark.

Men det er i det hele taget en velspillet film, og den velstruktuerede billedside omfatter både betagende naturscenerier og mere eller mindre nøgne gamle mænd, der klipper tånegle. Musiksiden fungerer et langt stykke af vejen upåklageligt, indtil der forfaldes til klichétung klavermusik.

Filmens slutscene rummer en sjælden skønhed, og giver samtidig fuckfingeren til de mere spændingsorienterede spillefilm. BLANDT MÆND OG FÅR forbliver således en elskelig islandsk særling.