DEM VI VAR

★★★★☆☆

Titlen er en misforståelse og vækker mindelser om den vidunderlige tilbageskuende love story "The Way We Were" med Robert Redford og Barbra Streisand.

Dokumentarfilmen DEM VI VAR følger derimod ægteparret Mette Line og Kristian – efter at han har har fået blodprop i hjernen – og handler ikke om hvordan "vi var", men hvordan vi blev.

Instruktøren Sine Skibsholt har via "hjernesagen" (hjerneskadet.dk) fået kontakt til parret, som har behov for at fortællle deres historie. Man forbløffes over, hvor meget hun har fået lov at være vidne til, og forstår samtidig godt, hvorfor det går, som det går. For det er ikke kun de fysiske udfordringer, der fylder, men i høj grad også de psykiske, og desværre undgår filmen ikke en ophobning af grædescener.

Mest plads får Mette Line, der også fremstår som den mest meddelsomme, og Sine Skribsholt gør en stor dyd ud af at skildre, hvor energisk og flittig og hårdt kæmpende, at Mette Line er, mens Mette Line selv har svært ved at favne Kristian med den umiddelbare kærlighed, som børnene kan.

Når klaveret sætter ind, kommer vi faretruende nær på følelsesporno, men alt i alt giver DEM VI VAR en sober skildring af den uhyre vanskelige situation, som parret befinder sig i.