Månedens udflugt:

BORREBY TEATER

FESTEN

★★★★★☆

Borreby Teater har forlængst placeret sig på landkortet med en populær musical-udgave af filmklassikeren "Baronessen fra Benzintanken". Nu er man fornuftigt nok trukket indenfor i det smukke teaterrum ved Borreby Slot (Christian Friis’ nyrenoverede lade fra 1593) og her præsenterer man ny-klassikeren FESTEN – nu som serveringsteater! Det kunne meget nemt være gået galt, men i Borreby har man sans for detaljer, og i Lane Lind fundet en sej kvinde, der både kan instruere og give en
hånd med serveringen.

Mange husker filmudgaven med Henning Moritzen som den aldrende fødselar, der bliver afsløret som pædofil af sin egen søn. I Borreby spilles den krævende faderrolle af Max Hansen, der ikke forsøger at efterligne Moritzen, men skaber sin egen udgave. I Max Hansens version bliver faderen mere jævn og primitiv, men ikke mindre bevægende. Max Hansen har i de senere år bevæget sig væk fra den lettere genre, og beviste allerede i "Mænd, der hader kvinder" på Nørrebro Teater, at han både tør og magter en krævende karakterrolle. I FESTEN yder han måske sit ypperste, og får os til at se staklen i skurken.

Det virker tankevækkende, at Lane Lind på den ene side gør moderen mindre uskyldig end i andre udgaver, men samtidig tilgiver hende mere, end vi før har set. Vi provokeres i al fald over, at hun kan sidde og feste videre, bare fordi hun efterfølgende tager afstand fra manden, men det kan der selvfølgelig være en pointe i.

Blandt birolleskuespillerne glæder man sig især over Niels Weyde, der giver sin konferencier en betydelig farlighed. Det
løber een koldt ned at ryggen, når han kalder til fælles afsyngning af diverse ærkedanske sange.

Det rystende ved denne opsætning synes at være hvor hurtigt man bliver en del af den danske småborgerlighed, når først den gode vin og den lækre mad kommer på bordet. Man har næsten lyst til at bede sønnen om at holde kæft, så maden undgår at blive kold. Og da sidemanden pludselig begynder at synge med på "jeg har set en rigtig negermand", indser man, hvor vellykket denne opsætning faktisk er.