LÆNGE LEVE LIVA

★★★★★☆

 

Den Gamle Biograf i Gørlev har fået besøg af Liva Weel i skikkelse af Liselotte Krogager, der med genopsætningen af forestillingen LÆNGE LEVE LIVA markerer et fornemt 40-års jubilæum. Det kan både publikum i den hyggelige biograf og Liva Weel være mere end tilfredse med, for også Liselotte Krogager er et livstykke, når hun på scenen giver den gas i kendte men (heldigvis også) mindre kendte Liva-sange.

Med sig har hun den dygtige kapelmester Ulf Starup, og man kan virkelig fornemme, at de to har en særlig musikalsk fortrolighed, som man først opnår efter mange år.

Iscenesætter Ole Møllegaard sørger for, at Liselotte Krogager for alvor får lov til at udfolde sit register – både sangligt og skuespilmæssigt, og hun klarer alt med bravour. Liselotte Krogager

Højdepunkter i første akt tæller bl.a. Axel Andreasen og Emil Reesens "Åh, hvor var han dog bedår’ne" samt den uforlignelige vise om "Guldfisken" – igen med Emil Reesen som komponist, men med Ludvig Brandstrup som ansvarlig for ordene.

Efter tre kvarter går vi til pause med Poul Henningsen ganske vovede tekst "Ta’ og kys det hele fra mig" til Bernhard Christensens iørefaldende melodi. Et nummer, der viser, at Liselotte Krogager ligesom Liva både synger og spiller med hele kroppen.

Efter pausen får vi et kærkomment potpourri af filmsange – vi er jo trods alt i Den Gamle Biograf! – og en lille finurlig vise kaldet "Ud og kiggelytte" skrevet af Børge Müller til en fiks lille melodi af den bogaktuelle Aage Stentoft.

Med besnærende fortællelyst tager Liselotte Krogager os herefter med tilbage til besættelsestiden, hvor Livas samarbejde med PH (Poul Henningsen) og den geniale komponist Kai Normann Andersen kulminerede rent kunstnerisk.

Det er slet ikke let at gå i Livas fodspor, når disse sange i hendes version betød så meget for så mange på grund af deres symbolske betydning. Sange med et stille men lidenskabeligt håb, der tjente til opmuntring og eftertanke, for de der kunne læse mellem linjerne.

Alligevel lykkedes det for Liselotte Krogager at få os til at mærke alvoren bag hvert eneste ord. En fornem påmindelse om, at revy, Liva og Liselotte Krogager er meget mere end morskab.

Man får i den grad i lyst til også at opleve andre af Liselotte Krogagers roste kabaret’er – om Lily Broberg, Grethe Sønck og andre af revyens damer. For Liselotte Krogager er en storartet formidler af revyhistorien, og hendes talent og integritet som scenekunstner fornægter sig ikke – selv efter 40 år i en hård branche. Intet under at hun for få år siden blev nomineret som årets revykunstner for sin indsats i Ganløse Revyen.

I Den Gamle Biograf tager vi afsked med hende og Liva med en fællessang, Livas kendingsmelodi: "Glemmer du?": Vi husker måske ikke alting – ord for ord, men vi glemmer ikke denne Liva – eller Liselotte.

(Michael Søby)