– PRINCE OF DENMARK
★★★★★☆
Efter en lidt fesen Romeo og Julie-forestilling for nogle dage siden gør Hamlet Scenen i den grad kunstnerisk comeback med et uhyre velkomment gæstespil fra Cape Town.
Den sydafrikanske Frederick William Abrahamse lader forestillingen HAMLET – PRINCE OF DENMARK udspille sig på et skib i lighed med en af de tidligst dokumenterede opsætninger i nær den sydafrikanske kyst anno 1607. Abrahamse, der også er forestillingens scenograf, har udsmykket bagscenen med store sejl, og den kvadratiske scene med de tre skibskister er ligesom Kronborg omgivet af vand.
Både på skibet og på Kronborg hersker en klaustrofobisk stemning, og den opsætning som sømændene spiller på båden, bliver til den HAMLET – PRINCE OF DENMARK, som vi ser – en forestilling i forestillingen – med Kronborg som betagende baggrund.
Abrahamse tilfører produktionen yderligere lag senere, da en skuespillertrup opfører Hamlets fars død for det nye kongepar. Ved at lade det nye kongepar fremsige stykkets nye kongepars replikker bliver forbrydelse – kongemordet – endnu mere nærgående for morderen Claudius og hans viv.
Det var almindelig i Shakespeares tid, at mænd spillede alle roller, også kvinderollerne. Sådan er det også i denne sydafrikanske udgave, uden at der på noget tidspunkt er tilløb til karikatur eller anden form for komik.
Castingen får tilmed en ekstra dimension, da Gertrude spilles af en afroafrikansk mand. Ofte bliver Gertrude blot reduceret til en liderlig sæk, men her bliver hun i højere grad en brik i hvide mænds spil. Derved understreges et vis slægtskab mellem den undertrykkelse, der både sker på grund af køn og på grund af race.
På lignende måde er det frugtbart, når man caster den samme skuespiller som Polonius, Ofelia og graveren. Tre sider af samme sag, kan man mene – med døden som fællesnævner.
Marcel Meyer, der også har skabt de flotte klassisk inspirerede kostumer, er fortræffelig som Hamlet, en mand, der er blevet syg af ikke at få gengældt sin kærlighed til Ofelia, og som samtidig opdager, at hans onkel Claudius har slået hans far ihjel, og giftet sig med enken Gertrude, Hamlets mor.
Fælles for det velspillende ensemble er nogle flotte og fyldige stemmer, som virkelig kan moduleres med talrige nuancer til følge. Michael Richard, Lungile Lallie, Tailyn Ramsamy, Jeremy Richard og Matthew Baldwin har derfor også andel i, at HAMLET – PRINCE OF DENMARK hører blandt de bedste Hamlet-opsætninger, vi har set på Kronborg i flere år.
(Michael Søby)