FRA REGNORMENES LIV

★★★★★★

Klaus Hoffmeyers opsætning af P. O. Enquists mesterlige skuespil FRA REGNORMENES LIV blev for 41 år siden et sandt tilløbsstykke på Det Kongelige Teaters Gråbrødrescene – ikke mindst på grund af Jørgen Reenbergs uforglemmelige portræt af H.C. Andersen over en knivskarp Birgitte Price (senere Ghita Nørby) i rollen som Johanne Luise Heiberg.

Der gik mange år, før nogen turde røre stykket igen, for hvem havde mod på at komme efter den succes, men i 2005 lykkedes det alligevel for Det Danske Teater at skabe en velspillet udgave med Henrik Koefoed som H. C. Andersen overfor Karen-Lise Mynsters Johanne Louise Heiberg i Asger Bonfils’ iscenesættelse.

Nu har Folketeatret fået den fortræffelige ide at spille stykket på deres store smukke scene, hvor det tager sig flot ud i en klassisk atmosfærerig scenografi. Teatrets direktør Kasper Wilton står selv for iscenesættelsen og får skabt en forbilledlig balance i forestillingen, der fremstår som et ensemblespil og som hører blandt hans allerbedste. Ikke een nuance synes at være spildt i Frederik Dessaus oversættelse, der ligger godt i munden på skuespillerne.

Ole Lemmeke føjer med portrættet af H. C. Andersen endnu et højdepunkt til en karriere, der bl.a. omfatter hans prisbelønnede spil som Herman Bang – netop på Folketeatret. Ole Lemmeke er efterhånden blevet en eksklusiv gæst på de danske scener, men når han dukker op, kræver det altid vores fulde opmærksomhed, som det f.eks. skete med hans Reumert-belønnede indsats i Nørrebro Teatrets "Revisoren".

Ole Lemmekes H. C. Andersen kan være en latterlig mand, men han bliver også så meget mere end det. Lemmeke lader den til tider næsten barnlige uskyld skinne igennem og det er som om, at vi for første gange forstår, hvor eventyrernes lyrik stammer fra. I såvel gestik som mimik aner vi en mand, der i så mange af livet forhold følte sig som den forfulgte grimme ælling, men som formåede at få sin indre svane til at give poesien vingefang, så den nåede ud til hele verden.

Ellen Hillingsø har aldrig været bedre end som Johanne Louise Heiberg. En stærk moderne kvinde, der kender sit værd og som bestemt ikke er bange for at udtrykke sin mening. Men også en kvinde, der bærer rundt på nogle tunge minder, som H. C. Andersen formår at konfrontere hende med. Hillingsø lader os mod slutningen se en mere sårbar Fru Heiberg, end vi før har oplevet. Også hun er bare et menneske.

Preben Kristensen låner både stil og format til rollen som Fru Heibergs mand, og i lighed med de øvrige medvirkende tager han sig statelig ud i Line Bechs perioderigtige kostumer. Lisbet Lundquists yder ligeledes en bemærkelsesværdig indsats som den gamle kvinde på scenen. I først akt fremstår hun som en støvet mumie ingen rigtig ved, hvad de skal stille op med. Men efter pausen falder der et særegent lys over hendes ansigt, der får os til at skitme den unge smukke kvinde, hun engang var.

Denne fortræffelige kvartet fik selv vor statsminister til at deltage i en velfortjent stående ovation efter premiere.

FRA REGNORMENES LIV bekræfter hvor højt niveauet er i dansk teater lige ud, så tøv ikke med at købe billetter, for succesen er også denne gang uundgåelig.

 

(Michael Søby)