STORESØSTER LILLESØSTER RØDE SØSTER

★★★★☆☆

af Jung Chang

Forlaget Gyldendal

Riget i midten – nok bedre kendt som Kina – spiller en større og større rolle på den verdenspolitiske scene. Af den grund er det oplagt at tilegne sig ny viden om det kommunistiske styre, der før befandt sig i periferien, men nu med rette kan kalde sig et rige i midten.

Hvem bedre til at skitsere denne udvikling end Jung Chang, der blev verdensberømt med sin kinesiske slægtshistorie ”Vilde svaner”. Sammen med sin britiske mand John Halliday skrev hun den mastodontiske biografi “Mao”.

I sit seneste værk STORESØSTER LILLESØSTER RØDE SØSTER retter Jung Chang kritiske blikke på tre indflydelsesrige søstre i det 20. århundredes Kina.
Der er tale om storesøsteren Ailing, som endte som rådgiver for svogeren Chiang Kai-shek, der blev præsident i 1922. Den mellemste søster Qingling (røde søster) blev Kinas førstedame efter hun giftede sig med lederen Sun Yat-sen. Sidenhen blev hun næstformand under Maos kommunistiske rædselsstyre. Slutteligt blev lillesøster Meiling ligeledes Kinas førstedame via sit ægteskab med Chiang Kai-shek.

Maos røde hær drev dog Meiling og leder Chiang Kai-shek til øen Taiwan i 1949. Samtidig rejste Ailing til Europa og slog sig sidenhen ned i USA i 1940’erne. I dagens Kina lyser Qingling klart op over de to, fordi hun blev på fastlandet, mens de to andre vendte Kina ryggen og forrådte dermed Kinas system og grundværdier.

Jung Chang er en ferm formidler og redegør først meget detaljeret for den dramatiske udvikling fra kejserdynasti til kommunistisk folkerepublik med oprør, talrige mordforsøg samt en farverig sviptur til Berlin i 1928.

Vi hører også om krigen mellem Kina og Japan i 1894. En krig som kineserne taber eftertrykkeligt. Kina blev ledet af den blot 23-årige kejser Guangxu, som Chang omtaler som karaktersvag.

I det hele taget skorter det ikke med bramfri og fornærmende bemærkninger i bogen. Mao er ikke overraskende Changs ubestridte hadeobjekt. Den til tider ret subjektive hældning skæmmer bogen en smule, fordi den bliver for meget et personligt partsindlæg end reel nøgtern historieskrivning.

Modsat skal Chang roses for at præsentere vestlige læsere for et nok for mange ukendt kapitel af Kinas historie. Både Mao og folkerevolutionen bliver grundigt belyst, men det er ikke bogens centrum.

Derimod er bogen et levende og nærgående portræt af tre kvindeskæbner, der levede under det moderne Kinas fødsel og tilblivelse.

STORESØSTER LILLESØSTER RØDE SØSTER er en bog om viljen til magt og en bog om tre snarrådige og selvstændige kvinder, der så deres snit til at sætte deres fingeraftryk på historiens gang – dog med vidt forskellige konsekvenser til følge.

Jung Chang har med STORESØSTER LILLESØSTER RØDE SØSTER skrevet en læseværdig bog, der vil egne sig til at blive filmatiseret.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)