MENS DET ENDNU ER FOR SENT

af Mette Frank og Me Lund

(Forlaget Frydenlund)

★★★★★☆

Bogens titel er hentet fra Henrik Sartous favoritfilm. “De elskende fra Pont-Neuf” med Juliette, og afspejler ganske sigende paradokset Henrik Sartou. Ikke en biografi i traditionel forstand, men snarere en blødende smuk og livsklog portrætbog med udgangspunkt i Sartous kunst.

Tidligere skuespilchef ved Det Kongelige Teater, kollegaen Klaus Hoffmeyer samt skuespillere som Lone Hertz. Olaf Johannesen og Jesper Langberg er nogle af de mange, der bidrager til at indkredse Henrik Sartous særegne personlighed og usædvanlige skaberevner. Han døde kun 40 år gammel under indstuderingen af Kender du Svimmel? på Odense Teater.

Portrættet præsenteres i lækkert varieret layout, omend man flere steder kunne ønske sig en større typografi. Bogens scoop er en række uhyre velvalgte fotos, der både fanger gløden i Sartous insisterende øjne og dokumenterer den visuelle fornyelse af dansk teater, som han blev eksponent for.

Mette Frank og Me Lund fortjener således en stor tak, fordi de giver os indsigt i en visionær teatermands følsomme verden på en sjælden fin måde. Man kan næsten høre Sartou tilføje: “Mens det endnu er for sent”.