VEJEN TIL HAIFA

★★★★☆☆

På Teater V kan man opleve et velkomment gæstespil fra Teatret Møllen, der netop har kunne fejre et flot og velfortjent 40-års jubilæum i Haderslev.

Forestillingen TILBAGE TIL HAIFA er da også relevant samtidsteater, der tager udgangspunkt i den palæstinensiske forfatter Ghassan Kanafanis roman, der på gribende vis giver os en indsigt i de tilsyneladende uløselige dilemmaer, der gemmer sig i den mellemøstlige konflikt.

Gitte Kath har bearbejdet romanen til teater med stor respekt for teksten, og man nyder at både at se og mærke teater, hvor der er noget på spil, selv når teksten forekommer mere litterær end dramatisk.

Historien omhandler et palestinensisk par, der i forbindelse med oprettelsen af den israelske stat i 1948 fordrives fra Haifa, hvor de må efterlader deres lille søn. Da de i 1967 vender tilbage, finder de en israelsk kvinde boede i huset, sammen med den søn, de troede var deres.

Gitta Kath har samlet et stærkt hold til at formidle teksten. Ole Sørensen giver et troværdigt portræt af den plagede familiefar og Uta Motz brænder stærkt igennem som hans hustru. Også Thomas Jacob Clausens fysiske nærvær gør indtryk som sønnen ligesom Connie Tronbjerg danner en god kontrast til den palestinensiske mor uden at havne i karikaturen.

I modsætning til stykkets hovedkarakterer er der således god grund til at tage på denne teaterrejse til en tid, vi sagtens kan relatere til idag. En velfungende scenografi og en musikalsk lydside, som de medvirkende skuespillere også bidrager til, gør også sit til at TILBAGE TIL HAIFA bliver berigende teater med autentisk islæt.