MIT LIV MED LIBERACE

★★★★★☆

Steven Soderbergh fik sidste år et både folkeligt og kunstnerisk come-back med filmen om "Magic Mike". Denne gang overgår han sig selv med MIT LIV MED LIBERACE. Den amerikanske titel "Behind the Candelabra" forekommer både mere indforstået og mere raffineret, og henviser til den bog, som Liberaces kæreste Scott Thorson skrev om sit mangeårige samliv med den berømte entertainer.

Liberace opnåede sin store popularitet som fast pianist i en række underholdnings-programmer i TVs barndom. Han cementerede sin position med stadig mere overdådige Las Vegas-shows, og hans hjem bugnede af pompøs pragt, som var en enevældig konge værdig.

MIT LIV MED LIBERACE tager os med ind i denne ødsle verden, og ligesom den unge Scott forføres vi også af grandiøse dekorationer og fabelagtige kostumer. Såvel tidsbilledet som miljøbeskrivelsen sidder lige i øjet, men det fine ved MIT LIV MED LIBERACE er, at kærlighedshistorien aldrig mister fokus. For der er tale om en kærlighedshistorie, omend af den mere originale slags, og Soderbergh bør roses for, at han hverken normaliserer eller karrikerer. Han formår tilmed at forny skuespillere, som vi troede, vi kendte. Hverken Michael Douglas eller Matt Damon har nogensinde været bedre end som Liberace og hans protegé, og på trods af deres til tider temmelig ekstreme opførsel, kommer vi alligevel til at holde af dem begge.

Også birolleskuespillerne har man besat med omtanke og man glæder sig bl.a. over en vittig indsats fra Rob Lowe, perfekt i rollen som kirugisk mumie. En næsten ukendelig Debbie Reynolds viser i nogle få scener som Liberaces mor, hvor fremragende en skuespillerinde hun rent faktisk er, selvom hun oftest har været henvist til roller i det såkaldte "lette" repertoire, siden gennembrudet i "Singin’ in The Rain" for over 60 år siden.

MIT LIV MED LIBERACE er produceret af det banebrydende TV-selskab HBO og blev udsendt på TV i USA, hvor den allerede har høstet et væld af Emmy-priser. I Europa fik den premiere på filmfestivalen i Cannes, hvor lovordene også væltede ned over den.

MIT LIV MED LIBERACE egner sig glimrende som biograffilm med sit visuelt overvældende univers. Men det er som både skarp og følsom formidler af et usædvanligt og dog forståeligt kærlighedsforhold, at MIT LIV MED LIBERACE placerer sig, som en af årets modigste amerikanske film.