OM BARONESSEN

★★★★★☆

Karen Blixen har endnu engang givet stof til spændende dramatik. På Folketeatrets lille scene Hippodromen kan man i øjeblikket opleve Karen-Lise Mynster give et magisk portræt af den aldrende Blixen, der synes at have haft en næsten dæmonisk indflydelse på en række unge mænd. En af disse, Thorkild Bjørnvig, spilles af Pilou Asbæk, som desværre er forestillingens eneste svaghed. Det ydre kan gå an, men Asbæk illuderer ikke tiden i sin tale. Hans diktion virker ufærdig, og uanset hvor god han måtte være på film og TV i moderne roller, så kræver det noget helt andet at spille en stor rolle i klassisk snit som her.

Og der er virkelig klassisk snit over Thor Bjørn Krebs drama, der med rette er udråbt til årets bedste nye danske stykke. Krebs har som dansk dramatiker ellers specialiseret sig i nutidig dansk social realisme (Om Tommy), så herligt at han her får lejlighed til at vise sans for en anden periode. Samtidig går stykket også udover den til tider begrænsende realisme og antyder en anden og mere mystisk side af Blixen end den vi møder i filmen "Mit Afrika".

Forestillingen bliver også et smukt comeback for iscenesætteren Søren Iversen, godt hjulpet af scenografen Stine Martinsen, der har skabt den perfekte ramme om netop dette stykke, der på fornem vis rummer en stor sæson for Folketeatret af.