TV CHARLIES REVYGALLA 2013

★★★★☆☆

Folkene bag TV Charlie har fået den glimrende ide at lave et galla-show med fokus på dansk revy. Ganske vist findes der
allerede et lignende show med titlen “Revyernes revy”, men det bliver primært omtalt i ugebladene. Så alle sejl blev sat for at slå et ekstra slag for dansk revy i Cirkusbygningen med prisuddelling og deltagelse af en lang række af vore største revynavne.

Revydronningen Lisbet Dahl lagde ud med at give årets talentpris til Ganløse-revyens Lisbeth Kjærulff. En velfortjent pris til en herlig folkelig revy, hvilket også fremgik af det teknisk ret virtuose nummer, som Rasmus Krogsgaard havde skrevet til Kjærulff, hvori hun agerede arbejdsløs operasanger i jobtilbud.

To af de tre nominerede skuespillere i kategorien årets parodi var bl.a. nomineret for deres parodier på TV-fænomenet Blackman. Det blev dog Ulf Pilgaard, der vandt for sin sjove udgave af en anden TV-stjerne, nemlig den tørre havehæk Søren Rye. Ulf Pilgaard fremstod dog mindst ligeså skarp i årets bedste revynummer, “Vi lukker og slukker”, men Charlies Revygalla lagde især vægt på de komiske og umiddelbart morsomme numre.

Hjørring Revyens Donald Andersen og Cirkusrevyens Ditte Hansen blev henholdsvis årets mandlige og kvindelige revykunstnere. Det kan man ikke have noget imod, for begge er dygtige og alsidige revyskuespillere, der i mange år har gjort det godt. Alligevel savnede man i begge tilfælde nummeret, der viste, hvorfor det lige skulle være dem i år.

Henrik Lykkegaard viste derimod aftenen igennem, hvor højt et artistisk niveau, han efterhånden bevæger sig på inden for revygenren, så det var lidt synd, at han heller ikke i denne sammenhæng fik en pris. Men til gengæld havde han og Henrik Kofoed en stor del af æren for, at Nykøbing Falster Revyen blev årets revy. Instruktøren Joy Maria Frederiksen er allerede hyret til at stå i spidsen for Tivoli-revyens ambitiøse comeback til næste år, “Tamtam i Glassalen”.

Det virkede lidt fantasiløst at vælge Nykøbing Falster-revyen, der for nyligt blev hædret af “Revyernes revy”. Og det betød
uheldigvis, at den anmelderroste Bornholmerrevy igen blev forbigået. Det var synd, for som Trine Appel og co. viste på
scenen, så leverede revyen i Rønne en række frække verbale piskesmæld med charmerende lokal dialekt.

Græsted-revyen måtte nøjes med at sætte præg på showet i nogle videooptagelser med bl.a. den lune Troels Malling. Dragsholm revyen, der næsten hvert år bliver forkælet af “Revyerens revy”, valgte man her at forbigå, og det gav faktisk god mening.

Tommy Kenter repræsenterede “Revyperler” og da han også instruerede forestillingen, forekom det fornuftigt. Kenter var også nomineret for sine personlige revyperler, der omfattede en skøn lille Osvald Helmuth-vise om brudens far, som Kenter leverede uden musik, men klar i udtrykket. Den havde man gerne genset fremfor Alf og al det sædvanlige Kentex-gøgl.

Man savnede en pris til folk, der har indskrevet sig for altid i den danske revyhistorie. Det kunne være Lisbet Dahl, Tommy Kenter, Ulla Jessen, Leif Maibom, Susanne Breuning eller måske en Judy Gringer, der aldrig har modtaget nogen hæder hverken for sine skelsættende år på ABC-teatret inkl. den legendariske “Babs og Nutte” eller for sine mange komiske filmroller.

Men disse forbehold ændrer ikke ved, at TV Charlies revy-galla blev et flot første forsøg, som man bestemt kan og bør bygge videre på, hvis man styrker juryen f.eks. med et par fagfolk eller to, og får sig en mere revyrelateret vært end Jarl Friis-Mikkelsen. At han forfladede den danske folkekomedie i 80erne, gør ham ikke selvskrevet som vært i denne sammenhæng, og han virkede underligt ufri i sin værtsrolle, hvor showet kunne have haft gavn af en mere afslappet type…som f.eks. Henrik Lykkegaard?