Månedens film-event:

BRASILIANSK AFTEN I CINEMATEKET

★★★★★☆

Efter at Cinemateket i sidste uge skrabede bunden med et pinligt arrangement i forbindelse med deres dobbeltgænger-aften, var det dejligt at se, at man var tilbage i vanlig stil med en vellykket brasiliansk tema-aften. En stor del af æren herfor bør dog tilskrives medarrangørerne fra den brasilianske Ambassade, som sikrede at alt forløb som det skulle og som havde fundet den helt rigtige film til netop denne event.

"Estômago" er nemlig en film, der aldrig har fået dansk biografpremiere, trods mange roser i sit hjemland. I en tid hvor man har lettere ved at få adgang til nyere brasilianske film, er det klogt i denne sammenhæng at satse mere på oversete klassikere, og samtidig få understreget det historiske perspektiv i brasiliansk kultur.

I "Estômago" besøger instruktøren Marcos Jorge storbyens skyggesider via bonderøven Raimundo Nonato. Vi følger Raimundos kamp for og evne til at overleve både i fængsel og i erhvervslivet. I begge tilfælde bliver maden hans redning og skaffer ham tilmed en kæreste.

João Miguel er rørende som Raimundo og omkring ham ser vi en række farverige personager, der giver både saft og liv til filmen. Mad og drikke spiller også en væsentlig rolle i filmen, og derfor gav det god mening, at Den brasilianske Ambassade bød på brasilianske delikatesser efter filmen – tilmed nogle man kunne genkende fra filmen. Man fik også mulighed for at smage brasilianske vine, der i de senere år har opnået stadig større international anerkendelse.

Der bliver endnu en mulighed for at se filmen d. 11. september kl. 16.30 – og da seks andre latinamerikanske lande afholder lignende arrangementer i Cinemateket i denne tid, er det en god ide at studere Cinematekets program nøje.