PROMISED LAND

★★★★★☆

Gus Van Sant beviser atter engang hvor god og alsidig en instruktør, han er. Bag den raffinerede titel PROMISED LAND gemmer der sig en historie om de fattige landbrugssamfund, der korumperes af et af de gigantiske energi-selskaber. En beretning, der nok har særlig amerikansk relevans, men ikke mere end et dansk publikum sagtens kan relatere til det. For Gus Van Sant har udviklet sig til en eminent fortæller, og giver sig tid til at komme ind i sine karakterer og det miljø, de befinder sig i.

Matt Damon har med tiden udviklet en næsten Robert Redfordsk integritet, og er da også både med-producent og forfatter på filmen i lighed med den talentfuld John Krasinski, der her spiller hans modstander. Frances McDormand formår atter en gang at gøre den nørdede karrierekvinde sympatisk, morsom og realistisk, og den begavede Rosemary de Witt gør det næsten attraktivt at flytte på landet. Sidst men ikke mindst får vi den fine karakterskuespiller Hal Holbrook (kendt fra bl.a. "Lincoln" og sin Oscar-nominerede birolle i "Into The Wild") i en sidste stjernestund som den gamle mand, der vover at sætte sig op imod udviklingen.

PROMISED LAND fremstår både som en dybtfølt, sober og moralsk film, men hvor virker det befriende, at vi for een gang skyld fornemmer en mening med et filmprojekt, der vel at mærke samtidig formår at underholde.