STUMPER OG STYKKER

★★★★☆☆

Englands særlige tradition for kras social realisme får en saltvandsindsprøjtning med Rufus Norris’ STUMPER OG STYKKER ("Broken").

Når denne film synes rigere end så mange andre af samme type, skyldes det ikke mindst et velkomponeret manuskript, hvor man ser udover en enkel skæbne, og i stedet følger konsekvenserne af een tragisk hændelse for et lille samfund. Men også Rob Hardys poetiske kameraarbejde og Eloise Laurences naturlighed i filmens hovedrolle bidrager til en positiv oplevelse.

Tim Roth og Cillian Murphy leverer begge modne præstationer, der rangerer blandt deres bedste, som henholdsvis pigens far og lærer.

Man kan mene, at antallet af tragiske hændelser bliver rigelig lang, når man samtidig lægger så stor vægt på realisme. Vi præsenteres både for overfald, mord, voldtægtsanklager, ufrivilig abort, selvmord etc. indenfor en lille radius og i løbet af relativ kort tid. Men kan man abstrahere fra dette, så er STUMPER OG STYKKER faktisk en overraskende rig og givende filmoplevelse.