ZAYTOUN

★★★★☆☆

Et tilsyneladende forudsigeligt drama om mødet mellem en palestinænsisk dreng og en israelsk mand bliver en overraskende bevægende oplevelse i instruktøren Eran Riklis’ hænder.

Vi husker da også hans lavmælte "Citronlunden" som en dybtfølt historie fortalt med enkel dramaturgi, rene billeder og ægte skuespil. Og disse kvaliteter genkender man i ZAYTOUN (det arabiske ord for "oliven"), der er baseret på et fremragende manuskript af Nader Rizq.

Allerede tidligt ser vi den 12-årige Fahed samle et gevær med en skræmmende professionalisme og vi indser at han alderen til trods er i lære som terrorist. Han får til opgave at stå vagt ved en tilfangetaget israelsk jagerpilot. Han slipper dog piloten løs i håb om selv at kunne besøge det hus, som hans afdøde far efterlod ham nøglen til.

Stephen Dorff, der fik et mindre comeback med filmen "Somewhere", yder sin til dato mest modne skuespillerpræstation som piloten, og Abdallah El Akal gør det mindst ligeså godt som det tilsyneladne voksne barn, Fahed.

Danske Dan Laustsen har fotograferet uden de effekter som kendetegnede flere af hans tidlige film. Tværtimod virker filmen som en stilfærdig kærlighedserklæring til et område, der alt for længe har været hærget af krig.