HVIS DETTE ER ET MENNESKE

★★★★★☆

Jens Albinus er tilbage som formidler af Primo Levis stærke tekst efter at han i sæsonen 2010-11 leverede årets vigtigste
skuespillerpræstation på en dansk scene. Dengang var det Det Kongelige Teaters intimscene i skuespilhuset, der dannede rammen for Albinus gruopvækkende beretning fra livet i en KZ-lejr.

Stoffet har naturligvis ikke mistet sin relevans, og Albinus’ forbliver uforglemmelig i sit minimalistiske spil. Men spørgsmålet er om teaterrummet i Aveny-T er særlig velegnet til netop denne forestilling. Man løber i al fald en risiko mht til publikum på de bageste rækker, selv om Albinus som altid besidder en forbilledlig diktion, som placerer ham blandt de bedste karakterfremstillere i sin generation.

Men måske er kropssproget alligevel for småt til at nå ned til 21. række. Det fine ved forestillingen er dog netop de små
bitte deltaljer, som aldrig stjæler opmærksomheden fra teksten, men derimod fungerer som diskrete betoninger.

Under alle omstændigheder er oplevelsen knapt så intens, som man husker den fra Det Kongelige Teater, uden at man dog kan sætte en finger på Jens Albinus’ sublime indsats.