GALE SONDERGAARD

(Edith Holm Sondergaard)

– birollens dronning

af Steen Balle

★★★★☆☆

Steen Balle har gjort et gevaldigt researcharbejde forud for bogen om Gale Sondergaard alias Edith Holm Sondergaard. Det er da også på høje tid, at denne bemærkelsesværdige kvinde får den opmærksomhed, som hun og hendes usædvanlige karriere fortjener. Bogens største kvalitet bliver da også den fortælleglæde, hvormed Steen Balle formidler sit stof.

Man kan diskutere forfatterens vægtning af stoffet. Den megen granskning i familieforholdene kan idag primært være af interesse for efterkommere af Edith Holm Sondergaard og andre med interesse for slægtsforskning.

På den anden side synes den filmfaglige vurdering af stoffet ikke at være Steen Balles force. Han har tydeligvis ikke meget til overs for Gale Sondergaards debutfilm "Anthony Adverse", der ikke desto mindre vandt Oscars for foto, klip, musik samt Gale Sondergaards birolleindsats. Præstationen vedblev også med at være Sondergaards største filmiske bedrift trods fine biroller i "The Letter", "The Life of Emile Zola" og "Anna and the King of Siam".

Men Balle udviser fin fornemmelse for kompleksiteten i Hollywoods mest beskæmmende periode, der tog sin begyndelse sidst i 40erne og kulminerede i 50erne, hvor man blacklistede en række filmfolk – blandt dem Gale Sondergaard.

Man imponeres gang på gang af den grundighed, der ligger bag Steen Balles værk. Balles svaghed for at associere i mange retninger gør muligvis bogen mindre helstøbt og mere springende end godt er, men gør samtidig også bogen ganske sprudlende og overvældende, fordi Balle slet ikke kan holde igen med sine informationer.

Han har krydret bogen med vidunderligt nørdede indslag som kopier af teater- og filmprogrammer, anmeldelser etc. Det Danske Filminstituts kyndige filmhistoriker, Lars Ølgaard, bidrager desuden med en skematisk gennemgang af alle Gale Sondergaards film- og TV-roller. Det har næppe været muligt at genskabe teaterkarrieren på lignende facon, selvom det ville have været et plus, fordi teaterkarrieren i den grad kom til at danne grundlag for filmkarrieren, og bød på større udfordringer.

Der er med andre ord god grund til at være taknemmelig over Steen Balles portræt af den kvinde, der måske mere end nogen anden dansker bidrog til Hollywoods storhedstid.