HARRY DEAN STANTON: PARTLY FICTION

★★★★☆☆

Harry Dean Anton er en skuespiller af få ord. For få egentlig til en dokumentarfilm, især når vi kun får klip fra en god håndfuld af de over 200 film, som han efterhånden har medvirket i.

Men han har en særlig sans for at udtrykke sider af sig selv via sang, og måske er det i virkeligheden via country- og blues-musikken, man når ind til kernen af den sårbare og komplekse kunstner.

Modstæbende fortæller Dean Stanton om en problematisk barndom præget af forældrenes skænderier og om aldrig at gifte sig trods mange kvindebekendtskaber – ikke mindst i de unge dage. Samtaler med David Lynch og Kris Kristoffersen virker hyggelige men underlidt ufrugtbare, og man får i grunden mere at vide gennem et kort interview med Sam Shephard, forfatter til Harry Dean Stantons største succes, "Paris: Texas".

Men det er, når han synger kendingsmelodien til "Midnight Cowboy" eller "Danny Boy", han formår at røre os – som i sine relativt få kvalitetsfilm. Man kan også bare vælge at se dem… Cinemateket viser ganske passende en lille kavalkade.