ÅRETS JULEGAVE: MATADOR

★★★★★★

(DVD-gaveæske med engelske, svenske, norske eller danske undertekster)

MATADOR-serien har allerede bevist sin internationale klasse og derfor må en DVD-udgivelse være en oplagt gave til alle udenlandsdanskere og evt. udenlandsk familie. MATADOR bør stadig have interesse for alle med interesse for Danmark og dansk kultur, og også som undervisningsmateriale forekommer serien ideel.

De engelske undertekster kunne strengt taget have været bedre, men det kan jo passende blive en del af undervisningen, at man bliver sig bevidst om unøjagtigheder i oversættelsen. Hvor Arnesens egentlige dødsårsag forekommer mere tvetydig på dansk (selvmord? hjertestop?), så er oversætteren i første omgang ikke i tvivl: Suicide (selvmord).

Og Lise Nørgaards sproglige finesser kan der i sagens natur heller ikke altid blive plads til, når man kun har to linier at gøre godt med.

Men man vælger alligevel at se igennem fingre med disse to
irritationsmomenter, fordi glæden ved at kunne dele serien med andre end sine danske venner og familien forekommer så uendelig meget større.

Nu kan hele verden nyde Jørgen Buckhøj i sit livs rolle og Ghita Nørby i blot af en mange triumfer. Men ironisk nok er det rent skuespillermæssigt på den anden side af gaden, vi måske finder størst kvalitet – rent skuespilmæssigt – hvis man altså kan abstrahere fra børnene…

Malene Schwartz forekom i starten nogen overgearet, men det viser der sig at være en pointe i, og rollen som Maude fik et uventet format takket være hende. Helle Virkner tilførte sin Elisabeth Friis både sødme og intelligens, og som manden i midten må man ikke undervurdere Holger Juhl Hansen.

Man forstår godt hvorfor Bent Mejdings Jørgen foretrækker
Susse Wolds Gitte fremfor sin meget jyske hustru i Ellen
Winther Lembourns lidet charmerende skikkelse. Til gengæld virker det sandsynligt, at Jesper Langbergs Kresten i al fald for en tid lader sig besnære af Ulla Henningsens Iben.

Forældrene burde dog skræmme, for Axel Strøbye og Birthe Backhausen står suverænt som Korsbæks mest rædselsfulde par. Selv Hr. og Fru Murermester Jessen bliver sande hyggetrolde, og konsul Holm og hans ligeså imposante konsulinde synes blot lidt komiske i al deres selvhøjtidelighed.

Uanset hvor mange møder Kurt Ravns Røde måtte rende til, så må han da klart være at foretrække som livsledsager for Kirsten Olesens hjertegribende Agnes fremfor Per Pallesens slibrige Bolt. Og så synger Røde jo så kønt i selskab med Elin Reimers elskelige Laura.

Sødere par i Korsbæk end grisehandleren og hans gæve viv
findes næppe. Buster Larsen og Lily Broberg tilfører parret den form for autencitet, man ikke kan lære på skuespillerskolerne.

Karen Berg maler med bred pensel et billed af Fru Fernando Møhge, hvorimod den store karakterskuespillerinde Karin
Nellemose får flere nuancer med som den neurotiske datter Misse, en fin afslutning på en imponerende karriere.

Bjørn Watt-Boolsen og Sonja Oppenhagen bidrager med
festlige bifigurer, sidstnævnte får tilmed lejlighed til at
udvikle sin karakter…og sit talent. Og Ove Sprogøe kan med
enkle midler tegnet et fint portræt af Doktor Hansen.

Måske er det ikke blot i de historiske detaljer, men i mindst lige så høj grad i rigdommen af birollekarakterer, man virkelig
fornemmer MATADORs storhed.

Skuespillere som Arthur Jensen, Vera Gebuhr og Lis Løwert får i al fald givet uventet dybde til henholdsvis Hr. Swann, Frk. Jørgensen og Miss Violet – skikkelser, der for længst er
blevet en del af den folkelige bevidsthed.

Erik Balling og Lise Nørgaards hovedværk forbliver en milepæl indenfor nordisk kultur – og står stadig som den betydeligste danske TV-bedrift nogensinde.