ALBERT NOBBS

★★★★★★

Lad det være sagt med det samme: ALBERT NOBBS er en
af filmsæsonens mest betagende oplevelser: En afdæmpet, livsklog og dybt bevægende skildring af kærlighedens til tider barske vilkår.

ALBERT NOBBS viser sig at være en uhyre kompleks karakter, og Glenn Close kvitterer med karrierens fineste filmpræstation. Close, der bl.a. også er medforfatter og medproducent på filmen, fik aldrig en Oscar for "Farlige forbindelser" og burde have vundet i år, hvis ikke Meryl Streep havde leveret en tour-de-force som jernladyen Mrs. Thatcher.

Det tjener til filmens ære, at den aldrig begrænser sig til anskue forskellen mellem mand og kvinde som et spørgsmål om seksualitet, men ser den snarere som et spørgsmål om livsvilkår – set i et tiltrængt historisk perspektiv.

Close har været så kløgtig at omgive sig med de helt rigtige folk, både foran og bagved kameraet;: Janet McTeer yder en sublim indsats som den nørdede Nobbs’ eneste allierede og Mia Wasikowska er yndig som den lidt jævne pige, som Nobbs kaster sin kærlighed på. Pauline Collins, den tidligere

"Shirley Valentine" og tjenestepigen Sarah i "Herskab og tjenestefolk" yder en glimrende indsats som pensionats-værtinden ligesom Brenda Fricker (Oscar-vinder for sin moderrolle i "Min venstre fod") blot behøver et par scener for at gøre indtryk. Man bemærker igen med glæde det unge talent Aaron Johnson, som vi snart kan opleve i en nyfilmatisering af "Anna Karenina".

Kostumer, dekorationer og sminke synes forbilledligt afstemt i forhold til hinanden af den nænsomme instruktør Rodrigo Garcia, og man føler sig i den grad hensat til fortidens Dublin.

Den poetiske musik på lydsiden skyldes Bryan Byrne, og man bør derfor blive siddende under filmens eftertekster, så får nemlig også lejlighed til at høre filmens blødende smukke ballade "Lay Your Head Down" indfølt sunget af Sinead O’Connor. Sangteksten bør naturligvis tilskrives Glenn Close, hvis samlede indsats på denne film, man kun kan
have den største beundring for. For ligesom ALBERT
NOBBS selv, er filmen en original, som man simpelthen ikke kan lade være med at elske.