WOODY ALLEN – A DOCUMENTARY

★★★★★☆

Robert Weides dokumentarfilm om Woody Allen er et fornemt stykke arbejde, der næsten ligner en Woody Allen-film. Og man har da også på fornemmelsen, at Woody Allen har godkendt spørgsmålene inden, for skildringen af hans privatliv forekommer noget overfladisk. Til gengæld levner det mere tid til at beskæftige sig med filmene, og det kan vi alle måske i sidste ende være bedst tjent med.

Men også årene inden Woody Allen bliver international filmstjerne belyses, og viser os flere facetter af mennesket Woody Allen. Nøglefilm i Allens karriere som "Mig og Monetterne", "Mig og Annie" samt "Manhatten" får særlig opmærksomhed, mens den Bergman-inspirerede "Rene Linier" og den Fellini-efterlignende "Stardust Memories" behandles urimeligt hårdt. Weides og Woody Allen selv erkender tilmed, at der har været en lang krise, inden den europæiske comeback-trilogi "Match Point", "Vicky Christina Barcelona" og "Midnight in Paris".

En række af hans samarbejdspartnere gennem tiden bidrager med præcise iagttagelser, dog ikke Mia Farrow, Allens partner og stjerne i en årrække, indtil han indledte et forhold til hendes steddatter, som han stadig danner par med. Woody Allen forekommer dog meget generøs mht hendes bidrag til film som "Alice" og "Den røde rose fra Cairo".

Filmen savner lidt af den vildskab, der kendetegnede Woody Allens første film og som kunne have virket livgivende i en dokumentarfilm på næsten to timer. Men at det er blevet mere end et respektabelt stykke arbejde og formodentlig den definitive Woody Allen dokumentarfilm kan der næppe rejses tvivl om.