DEN EVIGA LEENDET

★★☆☆☆☆

Anders Mossling er navnet på en svensk skuespiller, der – trods mange hug fra anmelderne – åbenbart insisterer på en
skuespillerkarriere i Danmark. Han har bl.a. medvirket i dramatiseringen af Per Lagerquists "Dværgen" på FÅR302, og hører også blandt idemændene til DEN EVIGA LEENDET, der ligeledes bygger på et værk af Lagerquist, og som gæstespiller på Københavns Musikteater i to dage.

Fredrik Hannestads DEN EVIGA LEENDET har vundet Hedda-prisen som bedste forestilling i hjemlandet Norge, hvilket kan undre, for magen til prætentiøst blændværk skal man lede længe efter.

Der tales på engelsk i endeløse monologer, som man aldrig rigtig bliver fanget af, fordi de serveres uinspirerende af skuespillere, der ganske mangler den fulde fortrolighed med tonen og betoningerne i det engelske sprog. Det er unægtelig et problem, at man er i tvivl om hvorvidt en af de kvindelige medvirkende har stjålet "joy" eller "toy"…

Der affyres klogeligt en del skud i forestillingens sidste halvdel, så man undgår publikum helt falder hen, og rent
scenografisk har det også en vis effekt at se alting ende i ragnarok til sidst, sådan som vi ganske vist kender det til
bevidstløshed fra tysk regiteater.

Personalet oplyste umiddelbart før forestillingen, at den varede 1½ time, men klokken blev faktisk næsten 22, inden vi fik lov at slippe. Hvis dette virkelig er det bedste norsk teater kan præstere pt., står det måske slet ikke så slemt til med dansk teater, som onde tunger hævder.

Man kan spørge sig selv, om Allan Klie og co. ikke burde revurdere, hvad der er relevant musikteater for et dansk publikum. Jeg er sikker på, at der ville være både større interesse – også fra anmeldernes side – for forsømte klassiske musikforestillinger som "Gypsy" og "Mame" eller nyere shows som "Spring Awakenings" og "Book of Mormons".

På den europæiske front kunne tillempede koncertversioner af feks. "Starmania" og "Kristina Från Duvemåla" måske være en mulighed? Den uhyre smalle og alt for elitære linie holder i al fald ikke i længden, og man kan i det hele taget diskutere, om DEN EVIGA LEENDET overhovedet er musikteater. Det minder mere om "Kejserens nye klær"!