Månedens bog:

★★★★★☆

CARL ALSTRUP – MANDEN PÅ RISTEN

af Jesper Tveden

Udgiver: Multivers

Den i dag næsten ukendte skuespiller Carl Alstrup har heldigvis fået ny aktualitet via en velskrevet biografi af Jesper Tveden. Alstrup hørte blandt 20ernes og 30ernes førende revyskuespillere, men udviklede sig ligeledes til at blive en fremragende karakterskuespiller – også på film.

Bogen ledsages af en audio CD med en lang række af Alstrups største pladsesuccesser bl.a. den festlige ”Maggidudi” samt den definitive udgave af visen om ”Manden på risten”.

Frederik Schyberg skrev i sin teateranmeldelse i Politiken om Alstrups ”Jeppe på bjerget”, at han stod i direkte kontakt med jorden og det primitive liv…”. Det forekommer også at være den røde tråd i hans filmkarriere. Hvor Poul Reumert selv i sine bedste filmpræstationer fremstod uhyre teatralsk, var der i Carl Alstrups spil en modernitet, som imponerer selv i dag. Blandt hans fineste filmpræstationer bør fremhæves Vagabonden, Den Kloge Mand og En Forbryder.

Carl Alstrup havde ikke Osvald Helmuths kække charme, men rummede i de omtalte film en farlighed samtidig med, at han aldrig gav køb på realismen for at score nogle lette point. Det gjorde ham tit vanskelig at arbejde sammen med, da han ofte havde en særdeles fast opfattelse af hvordan karaktereren skulle spilles. Og i sin stræben efter autencitet i udtrykket fremstod han som en ener i 30ernes og 40ernes danske film.