TARZAN

★★★★★☆

Fredericia Teater formår endnu engang at omdanne en strømlinet Disney-musical til grandiøst og særdeles underholdende musikteater. Instruktøren og med-koreografen Lynne Kurdziel Formato skaber i den grad liv i junglen, mens Christel Stjernebjerg og Sita Bhuller sørger for luftakrobatik mellem trætopppene. Kevin Depinets scenografi rækker langt ud over scenen – denne TARZAN opsætning er total teater med imponerende digitale effekter og en opfindsom leg med både lyd og lys.

Alligevel – og heldigvis – er det dog forestillingens TARZAN, der fortjener den største ros. Kim Ace Nielsen har lyst op i de biroller, han har haft i bl.a."Aladdin", "Shu-bi-dua – the musical" og "Dirty Dancing", men nu får han endelig en hovedrolle, han synes at være født til at spille. Man kan simpelthen ikke forestille sig andre, der kunne have løst denne opgave bedre. Abe-opvæksten er indarbejdet i det detaljerige kropssprog, og Kim Ace Nielsen kan ikke bare spille og synge bedre end de fleste, men aftenen igennem slå kraftspring og svinge sig i lianer, så man måber af forbavselse. Hans udvikling fra abebarn til forelsket ung mand går tilmed lige i hjertet. Verdens bedste Tarzan? Sådan føles det.

Overfor ham er Bjørg Gamst en glimrende Jane. Hendes fysiske betagelse af TARZAN er rigtig morsom, for Bjørg Gamst har ikke blot udviklet sig til en glimrende musicalsstjerne, men også til en eminent komedienne med sans for rappe bemærkninger og festlig gestik. Rollen som Turk er fornemt besat med selveste Prinsen af Egypten alias Diluckshan Jeyaretnam, der især på landjorden gør fortræffelig fyldest med smørblød stemme og jovial udstråling.

Vitale og velsyngende Teit Samsø har en overraskende tyngde i spillet som Kerchak, mens Maria Skuladottir balancerer på sentimentalitetens skarpe kant i sin udlægning af Kala. Anders Bircow er tæt på at virke bedårende som den godmodige Porter, og som juniorversioner af Tarzan og Turk charmerer henholdsvis Arthur Ditlev Wadstrøm og Albert Mahesh Witthoff Groth.

Phil Collins’ sange fungerer upåklageligt på dansk, og man føler sig overbevist om, at en CD med forestillingens lydspor vil kunne leve op til tegnefilmens Grammy-belønnede soundtrack.

En kort pause på grund af et teknisk uheld påvirker ikke helhedsindtrykket nævneværdigt, og vil givet blive rettet i Fredericia, inden TARZAN runder af i København.

(Michael Søby)