DYBET

★★★★☆☆

Den islandske forfatter Jon Atli Jonassons prisbelønnede skuespil DYBET blev første gang præsenteret i Danmark på Husets Teater i forbindelse med de fremragende European Readings. Den gang var det skuespilleren Olaf Johannesen, der varetog den store rolle som den drunknende fisker.

Han er nu blevet erstattet af Carsten Bjørnlund, og det kan der både siges godt og dårligt om. Olaf Johannesen tilføjede rollen hemmeligheder, som gjorde stykket mere mystisk end det fremstår på Teater Får302. Hans diskrete dialekt (der rent faktisk er færøsk) med markante s’er tilførte figuren en vis geografisk realisme.

Til gengæld har Carsten Bjørnlund en fysisk autencitet, der gavner troværdigheden og gør indtryk. Man tror virkelig på denne muskuløse mand er fisker og kan holde sig i live. Præstationen hører blandt Carsten Bjørnlunds bedste, og kun i scenerne med den måske imaginære fugl hæmmes han af at skulle tale væk fra publikum. Her havde en mindre konkret løsning fra instruktørens side været at foretrække, men det er også en af de få indvendinger man måtte have. For Får302 bør roses for at give os mulighed for at opleve mere end en reading af islandsk dramatik.