EKSTREMT HØJT OG UTROLIG TÆT PÅ

★★★★★☆

"Ikke alt, der ligger uden for det almindelige og derfor er "unormalt", er nødvendigvis "laverestående".

Hans Asperger (1938)

Citatet stammer fra Tony Attwoods mesterlige bog "Aspergers syndrom" og kan være nøglen til at få fuldt udbytte af den komplekse og til tider vanskelige, men også
intelligente og følsomme "Ekstremt Højt og utrolig tæt på".

For filmens hovedperson, den 11-årige Oskar (fornemt gestaltet af den lille årvågne Tom Horn) har gået til
observation for Asperger og har afgjort en række af de karakteristika, der kendetegner folk med Asperger, en handikap til dels beslægtet med autisme.

Drengens far (sobert fremstillet af Tom Hanks) var blandt de omkomne, da New York blev angrebet d. 11. september, og nu forsøger Oskar at komme over det, men han gemmer på en hemmelighed, der skaber en barriere i forhold til moderen (nydeligt spillet af Sandra Bullock).

En gammel umælende mand bliver ham en god støtte undervejs, og det forstår man godt, da denne mand bliver spillet af selveste Max von Sydow. I al alder af 82 år fremstår Max von Sydow trods det vejrbidte ansigt og de kloge gamle blå øjne, som en overrumplende moderne skuespiller, og man havde gerne set, at han i lighed med Christopher Plummer havde fået en birolle-Oscar.

EKSTREMT HØJT OG UTROLIG TÆT PÅ, der er baseret på Jonathan Safran Foers roman af samme navn, kræver noget af sit publikum, men er man villig til at åbne sig, så får
man rigtig meget igen. For Stephen Daldry er en begavet instruktør, der kan læse en tekst, og som er garant for både dybde og sensitivitet. Tænk bare på film som "The Hours"
og "The Reader".

EKSTREMT HØJT OG UTROLIG TÆT PÅ fortjente og fik ligesom disse film en Oscar-nominering som bedste film, fordi den ikke latterliggør sin hovedperson a la Rainman, men i stedet følger Oskar loyalt i hans svære kamp med sig selv. Det er i virkeligheden filmens allerstørste fortjeneste.