PINA 3-D

★★★★★★

3-D effekten har sjældent været brugt mere raffineret end i Wim Wenders mesterlige dokumentarfilm om den banebrydende koreograf Pina Bausch. For netop i dansescener får bevægelserne maksimal effekt, hvis man altså som Wim Wenders forstår at bruge dem.

Men PINA er ikke blot en stor teknisk oplevelse, men tydeligvis også lavet med stor kærlighed. Der fornemmer man i de medvirkende dansers udsagn om deres lærermester, og jo mere man bliver fortrolig med denne særlige form for dans, jo mere synes man også at genkende kærligheden i det kunstneriske udtryk.

Wim Wenders har altid været optaget af den amerikanske kultur, men hans film har aldrig opnået samme anseelse i USA som i Europa. Og selvom Wenders film hylder en tysk koreograf, står den også i gæld til diverse Hollywood musicals – især "Sømænd På Vulkaner" ("On The Town") og West Side Story. For Wenders vover sig ud af prøvelokalerne og lader Bauschs forkærlighed for naturens egne elementer som luft, jord, vand manifester sig i en række dynamiske dansesekvenser, hvor netop disse elementer indgår. Resultaterne får os til at måbe af forbløffelse. Wenders har allerede modtaget en European Film Award for sin medrivende film, men Oscar’en bør også tilfalde Wim Wenders, for PINA må give Wenders mange nye amerikanske venner.