SHAKESPEARE’S GHOST

★★★★☆☆

På Teatret ved Sorte Hest kan man opleve en nyopsætning af Vivienne McKees begavede drama SHAKESPEARE’S GHOST i hendes egen iscenesættelse. Stykket tager os med tilbage til William Shakespeares samtid, hvor Vivienne McKee på intelligent og vittig vis rejser spørgsmålet, om Shakespeare virkelig skrev alle sine stykker selv?

Stykkets fiktive scener omfatter møder mellem William Shakespeare og 1500-tallets mest anerkendte dramatiker Christopher Marlowe, og SHAKESPEARE’S GHOST får næsten karakter af en såkaldt "Who’s done it?"-krimi – fortalt med glimt i øjnene.

Men Vivienne McKee står bestemt ikke alene med sit synspunkt. Teorien om Marlowe som "Skygge-forfatter" for Shakespeare støttes bl.a. af en af årets Oscar-vindere, Mark Rylance ("Bridges of Spies"), der er tidligere chef for The Globe Theatre i London.

McKee argumenterer godt for sine synspunkter i en velkonstrueret dramatisk form, der dog indebærer småænderinger i årstal. Stykker virker i flere passager mere oplysende end egentlig dramatisk, men materialet fascinerer og historien forekommer grundlæggende interessant.

Det engelske sprog kommer også til sin ret i munden på en trio af kapable skuespillere. Vi kender de fleste fra diverse Crazy Christmas Cabaret’er, men opleverer her nye facetter af deres talenter. Linford Brown spiller bl.a. en kær Shakespeare og hans vellyst i forhold til det engelske sprog kommer til udtryk i rollen som Dronning Elizabeth d. 1’s sekretær, Sir Frances. Bennet Thorpe giver på lignende facon et sødt bud på Christopher Marlowe, der måske slet ikke blev myrdet, men istedet lod sig lokke til at skrive Shakespeareske sonetter fra et exil.

Størst indtryk gør dog David Batesons som i tre forskellige roller – finest som Maunders, en art detektiv, der arrestede Marlowe hjemme hos dennes formodede elsker, Thomas Walsingham.

Gode engelskkundskaber må siges at være en fordel for at få det fulde udbytte af denne forestilling, men de fem kvarter, som forestillingen varer, vil under alle omstændigheder ikke være spildt, for her er virkelig stof til eftertanke.