PROFESSOR BIELIKS HEMMELIGHED

★★★★☆☆

Jacek Lucinski har både skrevet og instrueret den polske film PROFESSOR BIELIKS HEMMELIGHED, hvis originaltitel "Carte Blanche" heller ikke gør os klogere på handlingen. Men der er tale om en fortælling om en skolelærer, der efter en bilulykke, hvori hans mor omkommer, konstaterer, at han er ved at miste synet.

Han prøver dog at skjule det – af frygt for at miste sit job og sin nye kæreste. Men selvom synet svigter, synes han at blive stadig mere klarsynet i forhold til relationer til andre mennesker – ikke mindst eleverne.

PROFESSOR BIELIKS HEMMELIGHED gør op med myten om de kølige østeuropæiske film, og den temmelig rørstrømske fortælling skal nok få pirret publikums tårekanaler, når først violinerne sætter ind.

Men Andrzej Chyra behøver slet ikke hjælp, for han hører blandt Polens førende filmskuespillere, og det forstår man godt. Selv når den til tider lidt ujævne film truer med at blive kvalt i sin egen sentimentalitet, formår hans elegante og upretenciøse spil at tilføre filmen en vis ægthed.

Instruktøren Lucinski har også godt styr på filmens unge skuespillere, og især Thomasz Zietek som klassens gavtyv tager en del stik hjem.

PROFESSOR BIELIKS HEMMELIGHED giver os i tilgift et portræt af nutidens Polen, som også kan have interesse i skolesammenhænge.