NATURENS UORDEN

★★★★★☆

Christian Sønderby-Jepsen har med NATURENS UORDEN skabt sin hidtil fineste film, der samtidig hører blandt årets bedste danske film. Han får gennem sin hovedpersons kunstneriske og helbredsmæssige udfordringer bevæget os med emner som kunstnerisk ensomhed og menneskelig ukuelighed.

Med Jacob Nossell som filmens drivkraft og talerør formuleres en række befriende direkte iagtagelser om såvel fordomme som fakta om handikappede – i dette tilfælde spastikkere.

NATURENS UORDEN ender som et bevægende portræt af et i bedste forstand usædvanligt menneske, men giver samtidig et indtryk af, hvor udfordrende et samarbejde, det må have været for skuespilerne Kristoffer Fabricius og Thomas Corneliussen. At det så kulminerede i en forestilling af stor kunstnerisk værdi afspejler derved teatrets rummelighed, i modsætning til f.eks. DR, som end ikke kan finde en praktikplads til Jacob Nossell på grund af hans handikap.

Med NATURENS UORDEN virker Sønderby-Jepsen langt mere bevidst om filmmediets muligheder end tilfældet var med den noget overvurderede "Testamentet". Man skal derfor ikke blive overrasket, hvis NATURENS ORDEN i tiden fremover kommer til at gå sin sejrsgang over det meste af kloden på diverse internationale filmfestivaler.