STORMENE

★★★★★☆

Årets hidtil flotteste scenografi finder man på Vendsyssel Teater. Steffen Aarfing – der også bistod i teatrets udformning – transporterer os via en overdådig træinstallation tilbage til Stygge Krumpens tid, hvor kirken og kongen kæmpede om magten – og pengene.

Maria Hellebergs anmelderroste episke roman er omskabt til dramatik af Maj Rørbæk Damgaard, og vi indfanges hurtigt af den iltre Elisabeth Gyldenstjernes skæbne og de mange farverige karakterer omkring hende.

Laura Kold får mange nuance med i sin portræt af Elizabeth, der må finde sig i at blive kaldt for "hore" og gennemgår de værste trængsler for sin kærlighed.

Anders Gjellerup Koch agerer den magtfulde Stygge Krumpen, der måske ikke er så magtfuld endda, og en følsom Lue Støvelbæk har rollen som hans trofaste ledsager Andreas. Merete Mærkedahl gør også et betydeligt indtryk som Lene, der gang på gang må se sig ydmyget i den for mange af datidens kvinder nødvendige jagt på en ægtemand.

Sune Kofoed finder især fine udtryk for Erik Mortensens oprigtige kærlighed til Elizabeth, mens Clara Ellegaard markerer sig diskret som Dorthe, Andreas’ tilbeder. Også Louise Davidsen bør nævnes for et skarpt men præcist portræt af Margrethe.

I Anders Lundorphs periodesikre iscenesættelse giver STORMENE os ikke blot nye perspektiver på historiske personer og begivenheder, men minder os i lige så høj grad om menneskers – og i særdeleshed kvinders – livsvilkår i en anden tid end vores.

(Michael Søby)