PAWN SACRIFICE – SIDSTE TRÆK

★★★☆☆☆

Tobey Maguire har efter Spiderman-filmene haft lidt svært ved at finde de helt rigtige projekter til at lufte talentet. Han ydede en ganske udmærket præstation i den ellers problematiske amerikanske genindspilning af den danske film “Brødre”, men har ellers haft svært ved at gøre sig gældende. Nu har han derfor taget skeen i egen hånd og produceret en film om det vanvittige skakgeni Bobby Fischer – med sig selv i hovedrollen.

Ideen er slet ikke tosset, og faktisk blev der i 1993 lavet en Oscar-nomineret spillefilm med titlen “Searching for Bobby Fischer” og en dokumentarfilm om Bobby Fischer fik sågar dansk biografpremiere for få år siden.

Tobey Maguire tegner et fint portræt af den stadig mere paranoide Fischer, men gang på gang er det Peter Sarsgaard som vennen Bill, som løber med opmærksomheden. Også Liev Schreiber spiller overbevisende som Fischers russiske modstander.

Alligevel fænger filmen ikke helt så meget som den burde. En stor del af filmen går med at vente og lade op til diverse skakmesterskaber, og selvom instruktøren Edward Zwick kan kunsten at bygge en spænding op, så kan han ikke nødvendigvis forløse den.

Stærkest indtryk gør faktisk de afsluttende billeder af virkelighedens Bobby Fischer som gal gammel mand. Måske en anden vægtning af stoffet. hvor vi i endnu højere grad var kommet ind under huden på Bobby Fischer, ville have øget vores engagement i dette usædvanlige livsforløb.