OMAR

★★★★★☆

Et af de absolutte højdepunkter i Cinematekets ambitiøse Arabian Nights-serie (19/8-1/9 2015) er den Oscar-nominerede palæstinensiske spillefilm OMAR, der ganske fortjent har fået status som månedens film.

Instruktøren Hany Abu-Assad var manden, der skabte den allerførste palæstinensiske spillefilm, der blev nomineret til en Oscar, nemlig "Paradise Now", der skildrede to frihedskæmperes selvmordsmission. OMAR virker umiddelbart mindre politisk, selvom dens politiske ståsted ikke er til at tage fejl af.

Vi befinder os i den besatte del af Palæstina, hvor den unge bager Omar og hans barndomsvenner Tarek og Amjad planlægger et angreb på besættelsesmagten Israel. Både Omar og Amjad er forelskede i Tareks søster Nadja, hvilket komplicerer sagen, og da Omar arresteres o g bliver presset til at spionere af den israelske agent Rami, bryder helvede for alvor løs.

Teknisk set er OMAR af høj kvalitet, men det er alligevel de unge skuespillere, der låner dybde til historien og giver den brutale handling et menneskeligt perspektiv. Adam Bakri yder en af filmsæsonens stærkeste præstationer og den lille Samer Bisharat forekommer ikke mindre fremragende som den svage Amjad. Men også den kun 16-årige Leem Lubany som Nadja og Eyad Hourani som Tarek debuterer med bravour. Endelig må man ikke glemme den garvede Waleed F. Zuaiter, der har stået på scene overfor selveste Meryl Streep i "Mutter Courage", og her beviser sit værd som karakterskuespiller med en nuanceret indsats som agent Rami.

Er OMAR ikke instruktørens vigtigste film, så er det i al fald den bedste. Og så er det skønt at se en film fra den kant, hvor det håndværksmæssige niveau er på højde med de kunstneriske og politiske intentioner.