MARSHLAND

★★★★★☆

Alberto Rodriguez’ MARSHLAND ("La Isla Minima") viser sig at være et ualmindeligt godt bud på årets spanske film. Et stemningsmættet kriminaldrama, der til dels har hente inspiration fra moderne amerikanske sydstatsdramaer af bl.a. John Sayles, men som alligevel præsenteres i et selvstændigt univers. Man får tilmed ekstra meget ud af den, hvis man kender lidt til Spaniens historiske baggrund – ikke mindst Franco-tidens tyranni.

Vi møder den skrantende kriminalbetjent Juan (intenst spillet af Javier Gutiérrez), der sammen med sin yngre kollega Pedro får til opgave at opklare mordene på en række unge kvinder i 80ernes sydspanien.

Teknisk set hører filmen til i topklassen og ikke mindst billedsiden imponerer og rummer både udsøgte farvekompositioner og overraskende billedvinkler.
Det vrimler med interessante karakterer, der spilles overbevisende af kendte og mindre kendte spanske navne.

Vi forlader desuden biografen med følelsen af, at der sikkert stadig gemmer sig dunkle historie om Franco-tidens forbrydelser – historier som spaniolerne først nu er kommet så meget på afstand af, at de kan fortælles.