TESTAMENT OF YOUTH

★★★★☆☆

De fleste britiske kostumedramaer udspiller sig i litterære omgivelser og omhandler hovedsagligt mænd. Tænk bare på film og tv-serier som "Brideshead Revisited", "Another Country" og "Maurice". Set i det lys virker TESTAMENT OF YOUTH særdeles forfriskende, fordi den minder om, at også kvinder læste bøger for 100 år siden.

Filmen er baseret på Vera Brittains klassiker af samme navn og dedikeret til de faldne i 1. verdenskrig. Instruktøren har begået et nydeligt stykke arbejde med sans for detaljer – ikke mindst i den forbilledlige periode skildring. Kostumerne forekommer ligeledes udsøgte og præget af den farvesans, man også bemærkede i Ralph Fiennes’ "Den usynlige kvinde", hvor fotografen Rob Hardy ligeledes stod bag kameraet.

Som den unge videbegærlige Vera får Alicia Wikander for alvor sit internationale gennembrud, efter at have gjort sig bemærket i "En kongelig affære". Også Emily Watson, der blev verdensstjerne takket være Lars von Triers "Breaking the Waves" har sine øjeblikke, som moderen ligesom man nyder Taron Egerton (der brød igennem via James Bond-parodien "The Kingsman") i rollen som lillebroderen Edward.

Men ligesom i en anden kvindesagsfilm kaldet "Det stærke køn" bliver det dog Miranda Richardsom, der stjæler opmærksomheden som selvbevidst men også sårbar mentor for Vera.

TESTAMENT OF YOUTH bliver ikke den sidste film i denne sæson med fokus på kvinders livsvilkår, men bør ikke overses.