Månedens interview:

Instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller OLE GIÆVER (Mod naturen)

Hvordan opstod ideen til filmen?

"Mens vi indspillede min debutfilm ("Fjellet") opstod ideen om en film med bare to karakterer og et fjeld. Og så legede vi med tanken om, hvorvidt vi kunne gøre det endnu enklere og samtidig gøre det interessant?

Det var sådan, at vi fandt på at gå ind i hovedet på karakteren. Ofte når man bruger voice-over på film, så fungerer den som en slags fortæller, der beretter historien lige ud af landevejen. Men her har hovedkarakteren ofte lidt kaotiske tanker. På den måde begyndte filmen at finde sin form."

Vidste du fra starten, at du selv skulle spille hovedrollen?

"Nej, det gjorde jeg ikke. Vi indspillede en pilot (en lille testfilm) med en anden skuespiller, og selvom han var god, så var der noget, der ikke virkede rigtigt. Men så snakkede jeg lidt med de øvrige skuespillere og med min kollega, hvis kortfilm jeg havde medvirket i som skuespiller. Og så blev det altså mig, der kom til at spille rollen, og det tror jeg faktisk gav en ekstra energi til projektet."

Kan man som instruktør forlange mere af sig selv som skuespiller end af andre skuespillere?

"Ja, selvom det nok mest er ubevidst. Men fordi jeg havde arbejdet med stoffet i så lang tid, havde jeg også som udgangspunkt en fornemmelse af, hvordan karakterens indre liv måtte komme til udtryk."

I hvor høj grad er den selvbiografisk?

"Den er ikke selvbiografisk, selvom jeg naturligvis må trække på mine egne livserfaringer, for at kunne lave en film som den her. Men det var fra starten vigtigt for mig at have en karakter, som jeg kunne træde væk fra. Det gav mig også lov til at være både banal og naiv uden at blive flov. Men jeg måtte samtidig også kunne identificere mig med ham. Så jeg tænkte på ham som en slags fætter. Vi var i familie, men jeg var ikke ham."

I filmen blotter du dig ikke bare psykisk men også fysisk, og har sågar en udendørs onaniscene. Gjorde det dig ekstra nervøs for, hvordan du og filmen skulle blive modtaget denne gang?

"Egentlig ikke. Jeg havde været omgivet af gode folk i hele processen og følte med tryg."

Har du altid gerne ville være skuespiller?

"Oprindelig havde jeg en Hollywood-drøm om at blive skuespiller, og var da også til audition i New York på trods af, at jeg knap vidste, hvad det vil sige at spille skuespil. Men så kom jeg på kunstskole i Norge, og det var der, at jeg lærte glæden ved at skabe."