TEORIEN OM ALTING

★★★★★☆

En af årets mest betagende filmoplevelser er kærlighedsdramaet TEORIEN OM ALTING. Her møder vi den akavede videnskabmand Stephen Hawking, der rammes af en dødelig sygdom, netop da han har fundet sin kommende kone. Det afholder den dog ikke fra at gifte sig, og sammen når de utrolige resultater – både som familie og rent forskningsmæssigt.

TEORIEN OM ALTING bygger på en autentisk historie, som er overført til filmlærredet med både intelligens og medfølelse af instruktøren James Marsh, der mest er kendt for nogle prominente dokumentarfilm.

Eddie Redmayne, der allerede har skabt sig et navn med film som "My Week With Marilyn" og "Les Miserables"samt vundet en Tony-pris på Broadway, er intet mindre end sensationel god som den sygdomshærgede videnskabsmand. Man skal helt tilbage til Daniel Day Lewis i "Min venstre fod" for at finde en præstation med lignende autenticitet i de dramatiske udtryk og en bevægende sårhed. Spørgsmålet er faktisk om ikke Redmayne overgår dette portræt med den deltaljerigdom og naturlighed, som han tilfører sit portræt af Hawking. Trods et uhyre stærkt felt var Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle i den grad fortjent.

Redmayne får glimrende støtte af Felicity Jones, der brød igennem som "The Invisible Woman" i Ralph Fiennes’ Dickens-film, men som her for alvor får mulighed for at lufte talentets farver. Som præsten tegner Charlie Cox en fin figur, og man bemærker ligeledes det unge talent Harry Lloyd som Hawkings sympatiske medstuderende, men filmen er velspillet i samtlige roller, og vi nyder også dejlige gensyn med veteraner som David Thewlis og Emily Watson.

Nævnes bør også komponisten Jóhann Jóhannsson, hvis berusende Oscar-nominerede musik favner de store følelser, som vi her har med at gøre, og bidrager til at gøre TEORIEN OM ALTING til en næsten magisk film.