THE 50 YEAR ARGUMENT

★★★☆☆☆

Navnet Martin Scorsese har efterhånden en næsten hellig klang i filmkredse, så ve den, der vover at kritisere den store mesters værker, selv når han som i dette tilfælde deler ansvaret med en anden (David Tedeschi). Men hvorfor denne dokumentarfilm, der beskræftiger sig med et uhyre snævert emne, der primært kan have amerikansk interesse, skal have dansk premiere, forbliver uklart.

Jo, det er da et ganske begavet værk, der søger at afspleje udviklingen indenfor litterær kritik i de sidste 50 år, men den virker mere litterær end godt er, og emnet skriger egentlig ikke på at blive behandlet på film. Vi får et muntert klip med Gore Vidal og Norman Mailer i hed debat under et Dick Cavett-show, men ellers er der for meget ordlir og for lidt billeder til, at emnet virker vigtig for et dansk publikum.

Har man et særligt forhold til New Yorks litterære miljø, kan det meget vel være, at man finder henvisninger til diverse forfattere relevante, men alt for mange navne vil være ukendte for de fleste. Og således fremstår 50 YEAR ARGUMENT – trods et omfattende research-arbejde – i for høj grad som en film for de indforståede.