LEVIATHAN

★★★★★★

Andrej Zvjagintsev, der vandt Guldløven i Venedig for "The Return, er tilbage i storform med LEVIATHAN, der ganske fortjent modtog manuskriptprisen ved The European Film Festival. For det er en kompleks skildring af et naturskønt land, hvor ikke bare naturen og kulturen synes truet, men frem for alt den personlige moral.

Andrej Zvjagtintsev angriber problemerne i det moderne Rusland med en overrumplende åbenhjertighed, og hans portræt af den lovløshed, der hersker i Rusland virker intet mindre end chokerende.

I fremskridtets navn bliver en alkoholisk håndværker truet med at blive sat på gaden, og det afstedkommer et væld af begivenheder, som gør LEVIATHAN konstant underholdende og forbløffende overraskende trods en spilletid på over to timer. Men hver en detaljer bidrager til den store historie, hvis enorme perspektiv for alvor folder sig ud til slut.

Samtlige roller spilles eminent og bruges med både overblik og psykologisk indsigt af Zvjagtintsev, der har understreger sin position som en af verdens store fortællere.

LEVIATHAN er ikke blot en af årets bedste film, men måske også den vigtigste, fordi den giver os en indsigt i den umulige hverdag, der især rammer de svageste, i vor tids Rusland.