BAG FJENDENS LINJER

★★★★☆☆

Selvom alle film fra Irland tilsynelandende skal være dystre dramaer, der omhandler de religiøse konflikter i Nordirland, er der grund til at glæde sig over den danske premiere på BAG FJENDENS LINJER (’71). For det er en ganske veldrejet film, som den franskfødte instruktør Yann Demange har begået, som samtidig påviser en større kompleksitet i problematikken, end vi normalt ser.

Vi følger Gary, en enlig far og britisk rekrut, der under en patruljering havner bag fjendens linjer – såret og alene. Snart jages han af IRA-terrorister og det der er værre, og filmen udvikler sig til en hæsblæsende jagt på liv og død, hvor det kan være svært at skelne ven fra fjende.

Jack O’Connell yder en intens sammenbidt præstation i hovedrollen, og er da også allerede blevet scoret af selveste Angelina Jolie til en central rolle i hendes seneste Oscar-bidrag, "Unbroken".

Man kunne på manuskriptplan med udbytte have udbygget flere af personkarakteristikkerne – og gerne på bekostning af den langvarige scene, hvor Garys sår sys sammen. Man priser sig også lykkelig for. at man ikke har et barn med i den film med alle de barske scener, som involverer børn.
Men man kommer ikke udenom, at Yann Demange har fået sig en sikker debut som filminstruktør.