KAPGANG

★★★★★★

Årets bedste danske film hedder KAPGANG og er instrueret af Niels Arden Oplev (manden bag bl.a. "Drømmen"). Filmen bygger på Morten Kirkskovs anmelderroste roman af samme navn, og udspiller sig i 70ernes Sdr. Omme. Det er da vist første gang en dansk spillefilm har hensat hele handlingen til den del af landet, og kors hvor virker det forfriskende.

Ligesom når Erling Jepsen tager os med til det sydlige danmark, fornemmer man også via Bo Hr. Hansens forbilledlige manuskript, at Kirkskovs oplevelser i al fald til dels er selvoplevede. Personerne virker ægte i lighed med miljøet ligesom periodens hæslighed er ramt lige på kornet.
Men det der for alvor gør indtryk er den humor, det mod og frem for alt den rummelighed, som filmen omslutter sine karaktere med. Selvom man er fra Sønder Omme, kan man godt have højt til loftet.

Historien tager sit udgangspunkt, da drengen Martin (helt uimodståligt spillet af Villads Bøye) mister sin mor kort før sin konfirmation. Faderen går fuldstændig ned med flaget og storebroderen kæmper sine egne teenagekampe, så Martin tvinges pludselig selv ud i en voksenrolle. Den slags kan være vanskelig at håndtere, især når man samtidig skal få styr på, om man er forelsket i en dreng eller en pige. Og så er der også lige en kapgangs-konkurrence, der skal vindes.

Anders W. Berthelsen er tilpas pjokket som faderen og Sidse Babett Knudsen dejligt dullet som den særdeles godhjertede familieveninde. der dog nok ligger, som hun har redt. Også filmens unge birollespillere gør glimrende fyldest.
Men det er den lille Villads Bøye, der i rollen som den tapre teenager smelter vores hjerter uden på noget tidspunkt at forfalde til sentimentalitet. Sikke en knægt og sikke en film. En klassiker er født.