VENTESTEDET

★★★★★★

Fem timer varer forestillingen VENTESTEDET, men man kan faktisk godt nøjes med tre. Ikke fordi forestillingen er dårlig, men tværtimod fordi man allerede er så mæt af indtryk. Atter engang har performance-gruppen SIGNA skabt et konsekvent gennemført univers, hvor publikum ikke blot deltager, men bliver en vigtig del af totaloplevelsen.
Man har i en udørk af Valby fundet en forunderlig bygning, som man har omdannet til et slags sanatorie. Her tjekker publikum ind til observation for den psykotiske epidemi, der hærger Europa.

Vi samles og skal nu afklæde os vores almindelig tøj for at iføre os en hospitalsdragt i selskab med de øvrige indlagte. Herefter inddeles vi i grupper med hvert sit dyrenavn og kommer på besøg hos nogle af de indlagte, der har været der et stykke tid. Flere af karaktererne tegnes med så stor overbevisning, at man har vanskeligt ved at holde en distance men inddrages i deres ofte uforstålige og ret syge verden.

Alle ens ord og gerninger bliver tilsyneladende registreret – selv den mindste tegning analyseres. De gamle beboere får fra tid til anden anfald, hvor der skriges eller slås, og selvmordsforsøg kan også forekomme at dømme efter beboernes forbindinger. Der tisses også andre steder end på toilettet, og i visse rum er stanken af pis og det der er værre så påtrængende, at man må søge tilflugt i kantinen. Det er også det eneste sted, hvor der tales dansk – og maden er da også derefter.

Vi får dog også forfriskninger undervejs til at skylle de ofte barske episoder ned med, og et af medlemmerne i indtjekningsgruppen brød da også i gråd efter en fæl tur i kælderen. Man skal derfor virkelig gøre op med sig selv inden, om man har psyken til at klare en indlægelse. Ældre og stærkt overvægtige vil også få problemer med at kravle rundt på alle fire gennnem mørke trange skabe.

Men at VENTESTEDET er årets mest ekstreme teateroplevelse i Danmark kan der ikke herske tvivl om. Et teaterchok af de sjældne, der giver os en virkelig fysisk fornemmelse af, hvor grusomt det må være at være indlagt – og ikke kun på grund af ens sindstilstand.