ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA

★★★★★☆

Endelig er der mulighed for at se denne tyrkiske filmperle i Danmark! Den store jurypris i Cannes for et par år siden burde ellers have sikret den officiel dansk premiere for længe siden, men først efter at instruktøren Nuri Bilge Ceylan i år vandt guldpalmen for sin seneste film "Winter Sleep", kom der skred i distributionen.

ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA viser sig at være et komplekst psykologisk drama, der tager sit udgangspunkt i opklaringen af et mord. I filmens første del følger vi tre biler proppet med bl.a. en anklager, en gruppe politifolk, en læge og en mordmistænkt på natlig eftersøgning for at finde det sted, hvor liget er begravet. Men i det bugtede og ensartede landskab kan det være svært at finde noget som helst og politistyrken forekommer heller ikke at være nogen garant for retsikkerheden i Tyrkiet.

Vi bliver gradvist opmærksom på den uudtalte rangfølge, der er blandt bilernes passagerer, og aner, at ikke kun den mordanklagede men også filmens øvrige karakterer, der har dæmoner at slås med.

ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA er et berusende sanseligt værk af en af verdens største filmkunstnere i disse år. Tempoet opfordrer til eftertænksomhed og billedernes hypnotiske kraft indhylder publikum i en tranceagtig tilstand, der synes enestående. Man bør derfor alle nu begynde at glæde sig til Danmarkspremieren på "Winter Sleep" senere på sæsonen.