1864

★★★★☆☆

Ole Bornedals nye TV-serie kommer nogenlunde godt for start, men er samtidig ikke uden irritationsmomenter. Man kan heldigvis se, hvorfor serien er blevet den hidtil dyreste danske produktion, og Dan Laustens billeder ligner allerede nu kulminationen på en lang og fornem karriere. Blandt de medvirkende glæder man sig i første omgang over Sarah-Sofie Boussnina, Sarah Boberg, Lars Mikkelsen og Bent Mejding. Stjerneskuespillere som Nicolas Bro, Pilou Asbæk og Sidse Babett Knudsen virker umiddelbart næsten for moderne i det historiske univers, men det kan også hænge sammen med Ole Bornedals ambitiøse, men langt fra lydefrie manuskript.

Bornedals skødesløse omgang med historiske fakta og hans i passage lidt for nutidige dialog trækker naturligvis ned, men det største problem synes umiddelbart at være de mange skift mellem fortid og nutid allerede i første afsnit. Bornedal giver sig knapt nok tid til at etablere en scene, før han ikke blot springer til en anden – men også i en anden tid. Det giver en noget usikker rytme, der spænder ben for fordybelse, og med det enorme personregister bliver der også rigeligt at holde styr på.

Det skal blive spændende at se og høre, om Bornedal kan finde den rette tone – også hos fortællerstemmen – og sikrer serien en substans, således at 1864 har andet at tilbyde end de ydre kvaliteter, der kendetegnede hans problematiske spillefilm "Jeg er Dina".